Το "τριπλό τεστ" στον καρκίνο του μαστού

Το Στην πλειοψηφία των εμφανίσεων καρκίνου του μαστού, είναι οι ίδιες οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται ότι κάτι μη φυσιολογικό έχει παρουσιαστεί στο μαστό τους.

Αν και η αυτοεξέταση (η τακτική μηνιαία επισκόπηση και ψηλάφηση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα) δε φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της θνησιμότητας, συνιστάται να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επαγρύπνησης των γυναικών.

Άλλωστε, οι μαστοί είναι όργανα προσιτά στην επισκόπηση και ψηλάφηση και δεν είναι λογικό οι γυναίκες να αγνοούν τη φυσιολογική εμφάνιση και σύστασή τους, καθώς και τις αλλαγές τους κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού απαιτεί τη συνεργασία ιατρών πολλών ειδικοτήτων (χειρουργού, ακτινολόγου, παθολογοανατόμου) με γνώσεις και εμπειρία στις παθήσεις του μαστού.

Η διαγνωστική διερεύνηση επί υποψίας καρκίνου βασίζεται στην τριάδα

  • Κλινική εξέταση
  • Απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφία +/- υπερηχογράφημα)
  • Διαδερμικές βιοψίες (συνήθως core biopsy, σπάνια FNAC), δηλαδή βιοψίες χωρίς χειρουργείο (βιοψία με βελόνη)

Το αποτέλεσμα καθεμίας από τις εξετάσεις του τριπλού τεστ συνεκτιμάται με τα αντίστοιχα των άλλων εξετάσεων. Αν μία απότις εξετάσεις του τριπλού τεστ αποκλίνει από τα αναμενόμενα (αναντιστοιχία εξετάσεων), τότε κάθε μία από αυτές πρέπει να επανελεγχθεί, πριν συνεχιστεί η περαιτέρω διερεύνηση.

Είναι γνωστό ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό καρκίνων μαστού (10%) δεν απεικονίζεται στη μαστογραφία. Έτσι, αν στην κλινική εξέταση έχουμε ύποπτο εύρημα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ακόμα και αν η μαστογραφία είναι φυσιολογική. Το τριπλό τεστ έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτή που έχει ξεχωριστά η καθεμία από τις εξετάσεις που το αποτελούν (π.χ. κλινική εξέταση, μαστογραφία κλπ).

Στην περίπτωση που το τριπλό τεστ είναι αρνητικό η πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου είναι εξαιρετικά μικρή (<1%). Για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων σωστότερο είναι να προηγείται η κλινική εξέταση, να ακολουθεί ο απεικονιστικός έλεγχος και η διαδικασία να ολοκληρώνεται αν είναι απαραίτητο (δηλαδή επί υποψίας) με τη βιοψία με βελόνη.

Η συσχέτιση όλων των αποτελεσμάτων είναι ευθύνη του χειρουργού μαστού.

Γράφει: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ
ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ- ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ, FRCS, FEBS,
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
website:www.mastologos-kontoulis.gr 

,