Αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς κοιλίας (DIEP Flap) χωρίς ενθέματα σιλικόνης

Αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς κοιλίας (DIEP Flap) χωρίς ενθέματα σιλικόνηςΗ απώλεια του μαστού μετά από μαστεκτομή επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας. Άγχος, κατάθλιψη, απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος, μείωση της γυναικίας αυτοεκτίμησης είναι συνήθη επακόλουθα μετά από επέμβαση μαστεκτομής.
 
Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή επιδρά θετικά στην ψυχολογία των γυναικών και βελτιώνει την ποιότητα ζώης τους. Για το λόγο αυτό στα περισσότερα κέντρα του εξωτερικού επικρατεί η τάση μαζί με τη μαστεκτομή να διενεργείται και η αποκατάσταση, έτσι ώστε η γυναίκα να μη βιώνει την απώλεια του μαστού.

Παρόλα αυτά η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει μήνες ή χρόνια μετά τη μαστεκτομή με πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς να επηρεάζει την πορεία της νόσου.
 
Ο πιο συχνός τρόπος αποκατάστασης είναι με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης.

Συνήθως απαιτείται αρχικά η τοποθέτηση ενός διατατήρα κάτω από το δέρμα και τους μύες του θώρακα, οποίος σταδιακά διατείνει το υπερκείμενο δέρμα και αφού παραμένει για μερικούς μήνες, στη συνέχεια αντικαθίσταται με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.
 
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η απλότητα της τεχνικής, ο μικρός χειρουργικός χρόνος και η σχετικά γρήγορη ανάρρωση.

Παρόλα αυτά τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι η παρουσία ξένου σώματος, η δυσκολία επίτευξης συμμετρίας με τον άλλο μαστό, στην ψηλάφηση ο νέος μαστός διαφέρει σημαντικά από τον φυσιολογικό, υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, συχνή είναι η εμφάνιση κάψας γύρω από το ένθεμα (το στήθος γίνεται σκληρό, το σχήμα του αλλάζει και στη συνέχεια προκαλεί πόνο, οπότε το ένθεμα πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί). Επίσης, τα μέχρι τώρα διαθέσιμα ενθέματα σιλικόνης -ακόμα και τα πιο σύγχρονα- δεν αντέχουν για πάντα και θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να αντικατασταθούν.
 
Ο πιο σύγχρονος τρόπος αποκατάστασης μαστού περιλαμβάνει τη χρήση αυτόλογων ιστών από την κοιλιά, χωρίς την ανάγκη χρήσης ενθεμάτων σιλικόνης.

Κατά την τεχνική αυτή (DIEP flap) λαμβάνεται το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς κάτω από τον ομφαλό (όπως στην κοιλιοπλαστική) και μεταφέρεται στην περιοχή του μαστού. Για να αιματωθεί ο νέος μαστός ο Πλαστικός Χειρουργός -εξειδικευμένος στη Μικροχειρουργική- αναστομώνει τα αγγεία του κρημνού της κοιλιάς με τα αγγεία του θώρακα, με τη βοήθεια του μικροσκοπίου.
 
Πλεονεκτήματα της μεθόδου
apokatastash mastou2
  • Η μη χρήση ξένου σώματος δηλαδή ενθέματος σιλικόνης.
  • Το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό, αφού ο νέος μαστός αποτελείται από λίπος απότε στην ψηλάφηση ομοιάζει περισσότερο με τον φυσιολογικό μαστό.
  • Ο νέος μαστός παρουσιάζει τη φυσιολογική πτώση που εμφανίζει και ο άλλος μαστός δίνοντας πιο συμμετρικό αποτέλεσμα.
  • Πρόκειται για εφ’όρου ζωής αποκατάσταση, αφού δεν απαιτούνται άλλες επεμβάσεις μετά από χρόνια, όπως συμβαίνει με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης.
  • Διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν ότι γυναικές που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αποκατάστασης είναι περισσότερο ευχαριστημένες με το αποτέλεσμα σε σχέση με αυτές που επιλέγουν τη χρήση ενθεμάτων.
  • Ταυτόγχρονα με την αποκατάσταση μαστού βελτιώνεται και η περιοχή της κοιλιάς καθώς αφαιρείται από την περιοχή η περίσσεια του λίπους.

Μειονεκτήματα της μεθόδου είναι ο αυξημένος χειρουργικός χρόνος, καθώς και ότι απαιτείται από τον πλαστικό χειρουργό να είναι εξειδικευμένος στη μικροχειρουργική.
 

Λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης μαστού στην Ευρώπη, το Queen Victoria Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από το 80% των αποκαταστάσεων μαστού διενεργούνται με την τεχνική αυτή με ποσοστά επιτυχίας υψηλότερο του 98%.
 
Είναι λοιπόν απαραίτητο κάθε γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε αποκατάσταση μαστού, να λάβει την απαραίτητη ενημέρωση από πλαστικό χειρουργό εξειδικευμένο στην αποκατάσταση μαστού, προκειμένου να επιλεγεί η πιο κατάλληλη τεχνική για την περίπτωσή της.
 
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Δείτε το σχετικό video που σας προτείνουμε, ή επικοινωνήστε μαζί μας.


Γράφει: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 

,